Szolgáltatások

1. Testen kívüli, külső keltésű lökéshullámmal történő vesekőtörés

A vesekövek kezelése során a megrendelő kórház urológiai osztályába szállított vesekőtörő berendezést technikai személyzetünk üzembe helyezi, és az arra kiképzett orvos a helyszínen kb. 20 perc alatt elvégzi a beavatkozást.

Működési elve
Elektronikus lökéshullám generálása révén a keletkezett lökéshullámot fókuszáljuk, majd az egy pontba sűrűsödött energiát, ami nyomásként keletkezett, a beteg kövére irányítjuk. Ez a lökéshullám tökéletes kőszétesést eredményez, ami - más típusokkal ellentétben - nem hagy éles, nagyobb darabokat, csupán homok nagyságú szemcséket.
Kezelések előnyei és esetleges szövődményei
A kőeltávolításra 3 féle eljárás jön szóba:
 1. nyílt műtét, mely az elmúlt évszázadban jól kidolgozott műtéti technikát jelent, hátránya, hogy nem ismételhető korlátlanul.
 2. percutan endoscopos kőeltávolítás, mely rövidebb gyógytartammal, gyakorlott kézben kevés szövődménnyel, gyors rehabilitációval jár, de mégis csak műtét, véres eljárás, a műtét és az anesthesia ismert szövődményeivel.
 3. lökéshullám kőkezelés, az elmúlt évtized egyik legjelentősebb gyógyászati vívmánya.

Ennek lényege, hogy külső forrásban keltett nagy erejű energia alkalmas módon fókuszálva, megfelelő közvetítő közegen át az emberi testbe bevihető, és alkalmas módon ultrahang vagy rtg. célzással a fókuszpontot a kőre célozva, az ott felszabaduló energia a kőben feszültségeket kelt, a kő ismételt impulzosok során széttöredezik, majd a húgyutakon kiürül.

A lökéshullám kőkezelés egyetlen hátránya a kőzúzó készülék (lithotripter) beruházási nagyságrendje. Fejlett egészségüggyel rendelkező országokban ma már a lökéshullám kőkezelés (ESWL) a nyílt vagy endoscopos kőműtétek eredményes, igen csekély szövődménnyel járó alternatívája.

A kőeltávolításra szoruló esetek 60-70%-ban monotherápiaként alkalmazható. További kb. 20-25%-ban különféle adjuvans endoscopos vagy percutan eljárásokkal kiegészítve, vagy kombinációban szintén eredményesen használható eljárásnak bizonyul. Az AVAS Egészségügyi Centrum a következő kórházakban végez ESWL kezeléseket:

 • Péterfy Sándor Utcai Kórház, Budapest - Osztályvezető főorvos Dr. Buzogány István
  További, kezeléseket végző orvosok:
  Dr. Kiss Attila
  Dr. Kondér Gyula
  Dr. Váczi László
  Dr. Diószeghy Gábor

 • Toldy Ferenc Kórház, Cegléd - Osztályvezető főorvos Dr. Schmidt László
  További, kezeléseket végző orvosok:
  Dr. Boromissza István
  Dr. Ottletz Tibor

 • Jászberényi Szent Erzsébet Kórház, Jászberény
  Kezeléseket végző orvosok:
  Dr. Fontos Gyula

 • J.N.Sz. megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, Szolnok - Osztályvezető főorvos Dr. Hódi Imre
  További, kezeléseket végző orvosok:
  Dr. Vízkeleti József
  Dr. Tóth György
  Dr. Fontos Gyula
  Dr. Medgyesi Csaba
  Dr. Juhász Zoltán

 • Kátai Gábor Kórház, Karcag
  Kezeléseket végző orvosok:
  Dr. Fontos Gyula
  Dr. Zsolnai-Nagy Imre


2. Digitális intervenciós radiológia

Alapvetően érszűkületes betegek kontrasztanyag feltöltés utáni röntgen diagnosztikája, illetve a vizsgálati protokoll szerint megállapított és arra alkalmas beteg érszűkületének megszüntetése a célunk.

 • Nyaki és alsóvégtagi ér ultrahang vizsgálatok (Color Doppler és duplex) érszűkület gyanúja esetén, előjegyzés alapján, családorvosi vagy szakorvosi beutalóval

 • Katéteres érfestéses vizsgálatok
  Elsősorban érszűkületes betegek esetén, ha az előzetes szakorvosi vizsgálatok érszékületet gyanítanak. Érsebész, angiologus, ideggyógyász beutalása alapján. Az érfestés azért szükséges, mert ennek alapján dönthető el, hogy az érszűkületet milyen módszerrel lehet gyógyítani. Meg lehet festeni a nyaki, hasi és végtagi ereket. Másodsorban érfejlődési rendellenességek, vérzések, esetleg daganatok kimutatására is szolgál.

 • Intervenciós vizsgálatok
  Elsősorban érbe bevezetett katéterekkel történő gyógyítás. Végtagi, nyaki és hasi erek esetén. Beszűkült erek tágítása (PTA), elzáródott erek megnyitása, szükség szerint fémhálóval (stenttel) történő áthidalása. Erek elzárása (embolizáció) vérzés esetén, illetve daganatos betegségek esetén a daganatot ellátó erek elzárása. Ebben az esetben az elzárás kombinálható katéteren keresztül, célzottan beadott daganatellenes sterrel (citosztatikum), melyet kemoembolizációnak nevezünk.
  Katéterrel vénák elzárása is lehetséges. Pl.: Herevisszér (varicocele) esetén, mely így teljes gyógyulást eredményez.
  Epeutak elzáródása, vagy beszűkülése esetén szintén lehetőség van az epeutak fémhálóval (stenttel) történő áthidalására, mely gyógyulást eredményez.