A mobil LITHODIAGNOST ME típusú LITHOTRIPTER műszaki és technikai sajátosságai, orvos-szakmai paraméterei

A Philips Medical Systems 2001. évi gyártmányú legújabb negyedik generációs készüléke, amely mind ultrahang, mind röntgen lokalizációval rendelkezik.

A gép szabadon mozgatható karon elhelyezett ultrahangfejjel rendelkezik, ezáltal az orvos mindig a legmegfelelőbb pozícióba állíthatja be. Sugárterhelés nélkül a legtöbb kő ultrahang célzással lokalizálható, célozhatók a röntgenárnyékot nem adó kövek is. A kezelés bizonyos szakaszainak dokumentálását ultrahanghoz kapcsolható, kiváló képet adó hőpapíros nyomtatóval lehet elvégezni.

A készülék nagy előnye, hogy az ultrahang és a röntgen célzás egyidőben is alkalmazható. Az elektródás lökéshullámkeltés a fókuszpontban igen nagy nyomásemelkedést hoz létre, mely elérheti a 700 bar-t is. A készülékbe épített elektróda átlagos használat mellett naponta csak egyszer szorul cserére, ezért a betegek kezelése folyamatos. Az új elektróda cserélési ideje is minimálisra csökkentett, ami a beavatkozások közt eltelt időT lerövidíti.

A legoptimálisabb beállítás érdekében a berendezésen 14 fokozatú intenzitásvezérlő található, így a betegek mindig az indokolt és lehető legkisebb terhelést kaphatják. A kapuzási idő két fokozatban állítható.

Amennyiben a kezelés folyamán a röntgen célzást kívánjuk alkalmazni, ezt lehetőségünk van a legkisebb betegre ható sugárdózis és minimális szórt sugárzás mellett elvégezni. Ezeket a több fokozatban állítható szűkítő blendékkel, szűkítő írisszel lehet beszabályozni. Így kifogástalan kép nyerhető mind a beteg, mind kezelőszemélyzet maximális védelme mellett.