LITHODIAGNOST ME működési sajátosságai

Ez a vesekőtörő berendezés használata kimondottan kíméletes, a betegeknek a legkevésbé sem fájdalmas.
Az eljárás során minden típusú, és a húgyúti szakaszban lévő kő hatásosan kezelhető.

Működésének elve:

Elektrohidralikus lökéshullám generálása révén a keletkezett lökéshullámot, térbeli ellentétes, - úgynevezett ellipszoid térbeli geometriai forma - segítségével fókuszáljuk, majd az egy pontban sűrűsödött energiát, ami nyomásként keletkezett, a beteg kövére irányítjuk.
Ezen, víz alatti szikrakisüléssel létrejövő lökéshullám (GOLDEN STANDARD elv) tökéletes kőszétesést eredményez, ami a más típusokkal ellentétben nem éles nagyobb darabokat, hanem homok nagyságú szemcséket bont le.
A berendezés alkalmazása során a vesekövek mind ultrahanggal, mind pedig röntgen hullámokkal beazonosíthatóak.

A lökéshullám keletkezésének elve:

Egy speciális, erre a célra kialakított elektródát az ellipszoidon belül 14-28 KV feszültség tartományon egy kondenzátoron keresztül kisütünk.
A kezelés eredményességét nagy mértékben ez az elektróda határozza meg.
A svájci HMT által gyártott úgynevezett elektródák, kb. 10-18.000 kisülést tesznek lehetővé. (15 kW-os tartomány esetén akár 30.000 kisülés is eredményezhető), a kiválasztott energiatartománytól függően, ami elektródánként 5 beteg kezelésére elegendő.
A kisülés során keletkezett lökéshullám karakterisztikáját tekintve igen rövid (10 ns egész nyomás impulzus időtartama 30 ns).
A felfutási szakaszban a fókuszban keletkezett nyomás nagysága kb. 20- 38 mPa, amely jóval alacsonyabb, és a beteg számára kímélőbb, mint a más gyártmányú termékeknél. (ami elérheti az 55 MPa mértéket is).
A tökéletes fókusz, melynek mérete 20 kV kisülési feszültségi tartományon 11x68 mm behatolási mélysége 150-180 mm, a kis nyomás elérése mégis lehetővé teszi a kő teljes felületére ható és a szövetekre minimális terhelést jelentő energia létrehozását. A fókusz pozicionálás tökéletes kőszétesést eredményező valamint az addig gyártott készülékektől alacsonyabb hanghatással rendelkezik, (60 DB/ 20 kW) kíméli mind a beteg, mind pedig az orvos hallását.
A gyártó Philips Medical System a berendezéshez ELC 124 típusú elektródát javasolja, hiszen a berendezés ehhez az elektródához lett kalibrálva. Az elektródák teljes időtartamuk alatt törőfejben maradnak, és a használt elektródát nem lehet újrahasznosítani.

A Philips Magyarország által ajánlott ELC 114 típusú elektróda próbája során tapasztaltaknak leírása:

Az elektróda eltér mind formailag, mind tartalmilag az ELC 124-től, hiszen itt nincs az előzőeknél megfigyelhető védőbúra, amely megfelelő vezetőképességű folyadék feltöltésével biztosítja a tökéletes lökéshullám keletkezését, az elektróda kisülése során két pólus csúcsán tapasztalható fémrészek elégésétől, kopásától származó fém- és szénpor a kezelés során a törőfejben lévő vízhez keveredik, amely bonyolult hidraulikus rendszerben folyamatosan kering (tisztítása és szűrése mellett a vezetőképességet a gép automatikusan beállítja.)

A különböző szelepeket és fúvókákat a fémpor eltömítheti, ennek következtében a gép működése bizonytalanná válhat.

Elektróda póluscsúcsai az elektróda befogadó helyzetéhez viszonyítva ELC 124-től eltérő, ezáltal a keletkező energia és az így kialakult fókusz mérete és annak erővonalai, karaktisztikái eltérhetnek a géphez ajánlott elektródáétól, ami során bizonytalan eredményű kezelések végezhetőek. Az ELC 114 kisülése során a hanghatás erőteljesebb és a kezelőfejben és annak felületén alkalmazása során erőteljes rezgés érezhető.

A próbakezelés során kiderült, hogy a kövek kevésbé törnek és a beteg nagyobb fájdalmat érez. Az elektróda élettartama 3-4000 kisülés, amely csak 1 beteg kezelésére elegendő, valamint a nagyobb és keményebb összetételű kövek kezelése csak úgy lehetséges, ha nagyobb feszültséget használunk.