Kezelések előnyei és esetleges szövődményei

Vesekövek összetörésére a lökéshullámot 1980-ban vezették be. A lithotripter energiaforrásában keltett lökéshullámokat a fémből készült ellipszoid egy fókuszpontban gyűjti, ezt ultrahang vagy röntgen vezérlésével a kőre irányítjuk. A kezelést követően keletkező kőfaragmentnum az uréteren keresztül távozik. Különös gondot jelent, hogy egyrészt kiújulásra hajlamos, tehát ismételt kőképződéssel számolni kell, másrészt, hogy viszonylag tünetszegényen járhat jelentős vesefunkció-romlással. A veseköves beteg ezért fokozott törődést, figyelmet igényel. A húgyúti kövek csaknem 4/5-e spontán kiürül. Az orvos szerepe itt a kőürítés konzervatív eszközzel való elősegítésére terjed. A maradék 20%-a azonban aktív kezelést, kőeltávolítást igényel. Külön fejezet a húgysavkövesség, mint anyagcsere-betegség, per orális kőoldó kezelése, mellyel itt nem foglalkozunk.

Az eljárás kontraindikációi:
  • kezeletlen vagy nehezen korrigálható véralvadási zavar
  • terhesség
  • az energiasugár útjába eső meszes aneurisma

Relatív koontraindikációt jelentenek továbbá:
  • kezeletlen húgyúti infectio
  • aktív tuberculosis
  • az eltávolítandó kőtől distálisan a húgyutak obstructiója vagy szűkülete, azaz önmagában is műtéti beavatkozást jelentő, esetleg a kőképződésben is szerepet játszó anatómiai tényező.

Indikációk:


Elvileg a vesékben vagy a felső húgyutakban bárhol lévő és bármekkora nagyságú kő alkalmas lenne, vagy lehet lökéshullám kőkezelésre (ESWL), elsődlegesen mégis:

  1. a veseüreg-rendszerben lévő, legnagyobb átmérőjében legfeljebb 20-30 mm nagyságú rtg. árnyékot adó kövek.
  2. az ureter alsó és felső harmadában lévő, rtg. árnyékot adó kövek, valamint
  3. nyílt-, vagy endoscopos kőműtétek után residualis kő, kövek.

A 20 mm átmérő nem egy bűvös határ, azonban az ennél nagyobb tömegű köveknél rohamosan megnő a teljes kőmentességig terjedő idő, valamint az adjuvans kezelés szükségességének valószínűsége.
A kőkezelésre való alkalmasság kritériumai függnek természetesen az alkalmazott ME technikától, tehát az ESWL készüléktől magától is. A Philips Litho Diagnost ME típusú kőzúzó egyike a legmodernebb, legsokoldalúbban és legeredményesebben használható kőzúzó berendezésének. Igen nagy és különösen kemény kövek eseteitől eltekintve, a lökéshullám kőkezelés semmi, vagy igen csekély anaesthesiát, legfeljebb ún. sedoanalgesiát igényel.

A vesekövesség kórismézése komplex diagnosztika, mely egyértelműen urológiai feladat. A fentebb vázolt ismérvek és azon túl még számos, a kő helyére, nagyságára a veseüreg-rendszer viszonyaira, a tágasságára, a vesefunkcióra és a húgyutakra vonatkozó adat csak egy módszeres, meghatározott szempontok, és szemlélet alapján elvégzett diagnosztikai sor eredménye lehet. A diagnosztikából nem hiányozhat a vese (és a hasi szervek) ultrahang vizsgálata, a kiválasztásos urographia (IVP), a vizelet általános-, valamint bacterológiai vizsgálata, a vérkép, WE., valamint legalább Se-kreatinin, valamint a vérzésalvadási paraméterek és prothrombin tartalom ismerete. Ismert egyéb szervi megbetegedés esetén természetesen arra vonatkozó laboratóriumi leletekre is szükség van. Mellkas rtg. és EKG úgyszintén elvárható melléklete a lökéshullám kőkezelésének.

Alapos és részletes fizikális urológiai szakorvosi vizsgálaton túl mindezen adatok alapján csak a kivizsgálást végző urológus szakorvos javaslata alapján lehet felvetni a lökéshullám kőkezelés lehetőségét, azaz indikációját.
A betegek alkalmasságának elbírálását és a beavatkozást urológus szakorvosok végzik. A betegek jelentkezéséhez urológus szakorvosi beutaló és a fentebb részletezett dokumentáció szükséges, az ultrahang-vizsgálatról fénykép, rtg. vizsgálatról a teljes filmdokumentációval.

A laborleletek nem lehetnek 3 hétnél régebbiek. A kezelésre való alkalmasság elbírálása után a betegek a felvétel időpontjáról értesítést kapnak. Világszerte elfogadott gyakorlat, hogy csak azon betegeknél lehet és szabad a lökéshullám kőkezelést elvégezni, akik írásbeli nyilatkozatot adnak a részletes felvilágosítás alapján megtett beleegyezésükről, mely magában foglalja a kezelés kapcsán szükségessé válható bármilyen egyéb beavatkozásban való további feltételek nélküli beleegyezést is. Ideértve húgycső vagy ureter-katheterek, belső sín percutan nephrostomias katheter alkalmazását, tehát műtéti nagyságrendek alkalmazását nemkülönben a bár igen csekély valószínűséggel, de mégis statisztikusan számításba jövő nyílt műtéti feltárás lehetőségét is.